Az idei év 6 legjobb adventi vására

Igen, igen, mi is tudjuk, hogy minél többet akarsz a Napsie matracodon heverészni (ezzel mindannyian így vagyunk), de a karácsony közeledtével, talán neked is ki kéne próbálni valami ünnepibbet. És mi is lehetne ünnepibb az európai nagyvárosok adventi vásárainál? Mi erőnket nem kímélve minden fontosat kiderítettünk róluk, neked már csak fel kell kelni, karácsonyi hangulatba kerülni, no meg végigjárni ezeket a fantasztikus helyeket.

A legjobb, ha utadat Bécsben kezded

 

Hol?

Az osztrák főváros legszebb és legérdekesebb adventi vásárait a Városháza előtt, a Maria-Theresien-Platzon, a Freyung macskakövein és a Schönbrunn kastély előtt találod.

Mikor?

November közepétől karácsonyig. (Tudnod kell, hogy néhány adventi vásár karácsony előtt néhány nappal már bezárja kapuit, ezért ne halogasd az indulást).

Mit?

A bécsi adventi vásárok egyedi stílusban és kínálattal várnak. Tipikus téli ételeket, italokat, karácsonyi díszeket, ajándéktárgyakat, iparművészeti alkotásokat, ruhákat és kézzel készült csecsebecséket vásárolhatsz itt. Ha pedig elfáradtál a nézelődésben, elmehetsz jégkorizni, forralt bort kortyolgatva nézheted, ahogyan a gyerekeid önfeledten játszanak, elkészítheted saját karácsonyi süteményedet, felülhetsz a körhintára, gyönyörködhetsz a fénydekorációban, meghallgathatsz egy ünnepi koncertet, vagy akár a curlinget is kipróbálhatod!

Adventi vásár Salzburgban

 

Hol?

Mozart csodaszép városában, az Alpok övezte, lélegzetelállító építészeti remekekkel büszkélkedő Salzburgban. A legnagyobb karácsonyi vásárokat a Dóm előtti téren és az óvárosban, a Residenzplatzon találod.

Mikor?

November 17. és december 26. között.

Mit?

Ha a hagyományos jászol, a tipikus ételek és forró italok, vagy az ajándékvásárlás nem hoz különösebben lázba, találkozhatsz a Krampusszal, akivel a karácsonyi szezonban a helytelenül viselkedő gyerekeket ijesztgetik, vagy rácsodálkozhatsz a vásárlók közé vegyült, fehér-aranyba öltözött, élethű angyalokra.

Müncheni karácsonyi vásár

 

Hol?

Bavaria legnagyobb és legnépszerűbb városának utcáin: Münchenben. Lehetetlen eltéveszteni, főleg, mert a városban több mint 20 vásárt tartanak. A legnagyobbra vagy kíváncsi? Akkor a város szívében található Marienplatzon a helyed!

Mikor?

November 25. és december 24. között. Illetve nagyjából ekkor, ugyanis senki sem tudja, hogy meddig tart kis a sör. (Csak vicceltünk, a németek sosem fogynak ki a sörből!).

Mit?

Az osztrák adventi vásárokhoz hasonlóan a müncheni árusoknál is szinte minden kapható (de megkóstolhatsz középkori édességeket, megnézheted a középkori jelmezeseket, illetve több tánc- és énekfesztiválon is részt vehetsz).

Prágai karácsonyi vásárok

 

Hol?

A Vltava folyó partján fekszik az egyik legszebb európai város: Prága. A két legnagyobb vásárt a Vencel téren és az Óváros téren találod, de a város számos pontján ütközhetsz kisebb piacokba.

Mikor?

A vásárokat november 26-án nyitják meg, de örömödre szolgálhat az a hír, hogy a többi hasonló európai rendezvényhez képest itt később, január 6. környékén zárnak be.

Mit?

Bámészkodás közben finom forralt bort, igazi cseh söröket (amelyek a világ legjobbjai közé tartoznak), kolbászt, hagyományos cseh süteményeket fogyaszthatsz, és ha elfáradtál, mindig vannak állatok, amelyeket megsimogathatsz.

Strasbourgi karácsonyi vásárok

 

Hol?

Strasbourg nem csak az európai politika fellegvára, hanem a karácsonyi hangulaté is. Az apróbb vásárokon felül érdemes ellátogatnod a katedrálishoz, amelynek környékén találod a legnagyobbat, és mindenképpen menj el a Kléber térre is, ahol megcsodálhatod a hatalmas karácsonyfát.

Mikor?

November 25-től egészen az év végéig.

Mit?

A világszerte irigyelt francia elegancia a karácsonyi vásárok választékában is tetten érhető. Zamatos ételek, finom italok és gyönyörű kézműves portékák várnak. Vásáraik emellett híresek arról, hogy minden évben meghívnak egy országot, hogy az bemutassa nemzetének karácsonyi hagyományait. Az idei vendég Portugália!

Zágrábi karácsonyi vásárok

 

Hol?

Horvátország fővárosa több karácsonyi eseményt is rendez, amelyek közül a legnagyobb a Zágráb központjában található Ban Jelačić téren kap helyet.

Mikor?

November 26 és január 8 között. Elég sokáig tart? Hurrá!

Mit?

Rengeteg ennivaló lesz. Rengeteg innivaló lesz. De ezt bizonyára sejtetted. De azt nem biztos, hogy tudod, hogy a vásáron remek zene szól, sokat lehet táncolni, és egy kedves karácsonyi vonatra is felülhetsz. Az idei bónusz pedig egy időutazás: ha végigsétálsz a Tomićeva utcán, megismerheted az 50-es évek Jugoszláviáját. Jó szórakozást!