Hogyan aludjunk el másodperceken belül?

 

Már jócskán benne jársz az éjszakában, de ágyadban fekve csak a plafont bámulod, mintha elfelejtetted volna, hogy hogyan kell elaludni? Már minden szokásos módszert kipróbáltál, de egyik sem működik? Persze számtalan oka lehet, hogy miért nem tudsz álomba merülni, de szeretnénk segíteni, hogy könnyebben tudj elaludni, és minél kevesebb időt tölts az ágyban bosszankodással. Ha megcsinálod az alábbi 6 trükköt, percek alatt úgy durmolsz majd, mint egy mormota.

Maradj ébren!

Őrültségnek hangzik, és valóban az. Viszont működik! Ha nem tudsz elaludni, mert el akarsz aludni, inkább használd ki ezt a helyzetet. Csak annyit kell tenned, hogy minden erőddel ébren próbálj maradni. Az álom perceken belül bekopogtat majd hozzád. Az elméd erősebb, mint képzeled, így ez a trükk hatékony tud lenni. Ráadásul jóformán semennyi erőfeszítésedbe nem kerül, így veszteni valód sincs, ha kipróbálod.

Fogd be a jobb orrlyukadat!

Ez egy ősrégi jógamódszer, amely csökkenti a vérnyomást, aminek eredményeként a tested perceken belül ellazul. Csak feküdj az oldaladra, az egyik ujjaddal fog be a jobb orrlyukadat, és lassan lélegezz mélyeket a bal orrlyukadon keresztül. Ez az egyszerű és teljesen természetes légzőgyakorlat segít ellazulni, és enyhíti az álmatlanságot.

Gondold végig a napodat!

Ha nehéz napod volt, és estére zsong a fejed, és tele van gondolatokkal, segíthet, ha elalvás előtt ismét átgondolod, hogy mi történt veled aznap. Vedd át a történéseket fordított sorrendben, mert ezzel feldolgozhatod az eseményeket, és eltüntetheted a fejedből az aggodalmakat. Ha az aznap veled történt dolgok mindegyikével békét kötöttél, az álom hamarosan bekopogtat hozzád.

Lazítsd el az izmaidat.

Az izomlazítás egyszerű, de hatékony módja a nyugalom elérésének, ami pedig a háborítatlan pihenés előszobája. Kivitelezése nagyon könnyű: feküdj a hátadra, lélegezz lassan és mélyeket, majd belégzés közben feszítsd meg az izmaidat, pár másodpercig tartsd bent a levegőt, majd lélegezz ki, és ernyeszd el a testedet. Menj végig sorban minden izomcsoportodon, de ne keseredj el, ha menet közben elalszol, ugyanis ez a művelet rendkívül relaxáló.

Írd le, hogy mi aggaszt

Ha álmatlanul forgolódsz az ágyadban, és a másnapi teendőid vagy egyéb problémák sorjáznak a fejedben, írd le őket egy füzetbe. Ha ez szokásoddá válik, könnyebben tudsz majd elaludni. Lefekvés előtt fogj egy tollat, és írj le mindent, ami miatt aggódsz. Ez lehet egy teendő, egy telefonhívás, egy látogatás vagy más megoldandó probléma. Ha mindezt papírra veted, biztos, hogy semmit sem fogsz másnap elfelejteni, nem kell tovább agyalnod, és békésen elaludhatsz.

Dúdold a kedvenc dalodat

Furcsán hangzik? Lehet, de mivel segíthet elszenderedni, ítélkezés előtt inkább próbáld ki! Feküdj le kényelmesen az ágyadba, és lazítsd el a testedet. Hunyd le a szemed, majd lazán zárd össze az ajkaidat. Lélegezz be az orrodon keresztül, és engedd ki a levegőt a majdnem zárt szádon át, és közben dúdolj. Koncentrálj a testedben keletkező vibrálásra, és érezd, ahogy egyre álmosabb és álmosabb leszel. Ismételd meg néhány alkalommal, majd lépj be az álmok csodás birodalmába, és álmodj szépeket!

Ha még mindig nem tudod mit tegyél a könnyű elalvásért és a kimerült reggeli kelések ellen, hadd ajánljuk kivételes Napsie akciónkat, ugyanis lehet a matracod a hibás!