Mézeskalács praktikák

Karácsony közeledtével a mézeskalácssütés is előtérbe kerül. Sokszor felmerül problémaként, vagy kérdésként, hogy hogyan lehet puha mézeskalácsot sütni, illetve milyen praktikák léteznek a jó mézeskalácssütéssel kapcsolatosan. Eláruljuk, hogy a keményebbre sülő tésztát is érdemes megbecsülni, hiszen azokból készíthetünk karácsonyi dekorációkat, mint koszorú, mécses tartó, házikó, és sorolhatnánk. A puha tészták értelem szerint az asztalra kerülnek, és elfogyasztjuk őket.

Mézeskalács tészta összeállítása

A klasszikus mézeskalács tészta készítésekor először összekeverjük a száraz elemeket. A legtöbb receptben a mézet felhevítjük a vajjal (vagy más zsiradékkal), és ezt keverjük, gyúrjuk bele a lisztes keverékbe.

A mézet vízgőz felett habüstben melegítjük a vajjal addig, amíg híg állagú nem lesz. Forralni nem szükséges. Ennek gyakorlati oka van, és ez nem más, mint hogy így sokkal könnyebb begyúrni a tésztát.

A liszt közepén képezünk egy mélyedést, és ebbe öntjük a vajas mézet. Érdemes fakanállal elkeverni a mézet a mélyedés közepén lévő liszttel. Majd hozzáadjuk a felvert tojást is, és elkezdjük kézzel begyúrni a tésztát. Ha úgy érezzük, hogy szükséges lenne még folyadék, akkor kevés langyos vízzel javítunk a tészta állagán.

A kész, ragacsos tésztát fóliába csomagoljuk, és minimum 2 órára a hűtőbe tesszük. Még jobb, ha legalább 12 órát pihen a hűtőben. Ha huzamosabb ideig volt a hűtőben, akkor felhasználás előtt érdemes egy órát felengedni szobahőmérsékleten. A mézeskalács tészta nyersen hetekig eltartható a hűtőben, és kisütve is hosszú ideig eláll.

A tészta formázása és sütése

Nyújtáskor arra figyeljünk oda, hogy jól kilisztezett felületen dolgozzunk, különben letapad a tészta, és kezdhetjük az egészet előröl. Ugyan így a kiszúró formákat is folyamatosan lisztezzük. Kekszek, vagy vékony mézes lapok sütésekor 3-5 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát. A kiszúrt formákat sütőpapírral bélelt felületre vagy szilikon lapra tesszük. Hagyjunk ki közöttük legalább 2-3 cm távolságot, nehogy összesüljenek. Ha azt szeretnénk, hogy fényes legyen a kekszek felülete, akkor sütés előtt kenjük át a tetejüket felvert tojással. Ha matt felületet szeretnénk elérni, akkor elég hideg vízzel átkenni őket, így a felesleges lisztet is eltávolíthatjuk róluk.

A mézeskalács keksz sütése

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd amikor betesszük a sütőbe a tepsit, vegyük vissza a hőmérsékletet 150 fokra. 5-6 cm átmérőjű kekszeknek általában elég 6-7 perc sütés. Ennél kisebbeknek 4-5 perc szükséges, az ennél nagyobbaknál pedig a kövessük a receptben megadott időket, de maximum 10-15 perc lehet. A megadott időn belül ne nyitogassuk lehetőleg a sütőajtót, mert a tészta könnyen összeeshet.

A mézeskalács tésztának van egy olyan tulajdonsága, hogy idővel felveszi a levegő nedvességtartalmát, azaz megpuhul. Ezt felgyorsíthatjuk úgy, hogy a már kisült, és kihűlt kekszeket dobozba tesszük, és melléjük pár almahéjat helyezünk el. A lezárt dobozban az alma nedvességét felveszik a mézesek. Természetesen vannak olyan receptek is, amelyek eleve puhák. A puha kekszeket fogyasztásra, a keményebbeket inkább dekorációs jelleggel süthetjük.

Klasszikus mézeskalács tészta

Hozzávalók: 90 dkg fehér tönkölyliszt, 3-4 tk szódabikarbóna, 25 dkg vaj, 40 dkg méz, 25 dkg nádcukor, 2 db tojássárgája, mézeskalács fűszerkeverék

Mézeskalács tészta rozsliszttel

Hozzávalók: 30 dkg fehér (tönköly) liszt, 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 2 mk szódabikarbóna, 1 tojás, 250 ml méz, 125 g nádcukor, 50g vaj, 1 tk karácsonyi, őrölt fűszerkeverék

Reform mézeskalács tészta (tejmentes változat)

Hozzávalók: 300 g teljes kiőrlésű búzaliszt, 200 g fehérliszt, 150 g nyírfacukor, 250 ml méz, 100 ml kókuszolaj, 2 tojás, 2 kk szódabikarbóna, 2 tk mézeskalács fűszerkeverék

A cikket írta: Hadarik Rita